Er zijn veel cupcake recepten te vinden in kookboeken en ook op internet, ik probeer dan ook vaak verschillende recepten uit. Het was al even geleden dat ik iets maakte uit het boek van Rudolph van Veen, vraag me niet waarom want ik vind zijn cupcake recepten heerlijk! Vandaag deel ik het recept van vanille cupcakes die ook in zijn boek staan, zalig zijn ze! Ze rezen bij mij gelijkmatig en smaakten krokant van buiten en lekker smeuïg van binnen! Schrik niet dat er zonnebloemolie ingaat, we gaan ze niet frituren. Met dit recept maak je ongeveer 12 cupcakes, doe je mee?

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

🍫 200 gram bloem

🍫 1 el. bakpoeder (7gram)

🍫 220 gram suiker

🍫 snufje zout

🍫 1 ei

🍫 180 ml melk

🍫 60 ml zonnebloemolie

🍫 1 el vanille-extract of merg geschraapt uit een vanillestokje

🍫( Ik deed er zelf 2 tl koekkruiden doorheen voor Sint-cupcakes, dit is optioneel.)

Materialen

🍫 Mixer (kan ook een handmixer zijn) met ballonklopper

🍫 IJslepel

🍫 Cupcake bakvorm

🍫 Cupcakevormpjes (de vormpjes van House of Marie zijn super, blijven mooi van kleur en laten niet los!)

Hoe maak je het?

Tips:

🍫 Als je geen ijslepel hebt om de cupcakevormpjes mee te vullen, kun je ook het beslag met een maatbeker of spuitzak in de vormpjes doen. Als je zeker wilt weten of elke cup met even veel beslag is gevuld, dan kun je de bakvorm ook op een weegschaal zetten. Druk na elke cup die je gevuld hebt op ‘ Tare’, zodat de weegschaal op nul komt te staan. Er gaat ongeveer 45/50 gram in per cupcakevormpje

🍫 Als je vormpjes van de cupcakes loslaten na het bakken, dan kan het o.a. zijn dat je de vormpjes met te weinig beslag hebt gevuld waardoor de cupcake te weinig grip heeft. Het kan ook zijn dat je de cupcakes te lang in de bakvorm hebt laten staan of de kwaliteit is niet goed van je cupcakevormpjes.

🍫 Als je de bovenkant va de cupcake platter wilt krijgen, leg dan kort een (brood)plank op de cupcakes als ze nog in de bakvorm zitten.

Als je nog meer technieken wilt proberen, kijk dan ook eens naar mijn uitleg over hoe je deze leuke chocolademelkbollen maakt! Ook heb ik een recept voor een biscuit from scratch, klik dan hier.

Ik wens je veel baking vibes toe!