Biscuit is een luchtige taartbodem die ik het liefste maak als basis voor mijn taarten. Biscuit is een goede tegenhanger van zoete decoraties en vullingen en wordt ook met regelmaat door bakkers gemaakt, bijvoorbeeld bij een slagroomtaart. Hoe maak je biscuit? Dat kan zowel ‘ from scratch’ of je gebruikt een goede mix. De mix die ik zelf graag gebruik is die van Funcakes, hier hoef je alleen nog maar water en eieren aan toe te voegen en mislukt bijna nooit! Als je een ambachtelijk biscuit helemaal zelf wilt maken en alle ingrediënten zelf wilt verwerken, dan kun je onderstaand recept gebruiken.
Tips vooraf:
1. Hou de aangegeven tijd aan voor het mixen! Dit bepaald de luchtigheid van je taart!
2. Biscuittaart is prima in te vriezen, dan vind ik hem zelfs lekkerder smaken en beter te verwerken. Ik doe hem dan zelf meestal in een pedaalemmerzak waar hij in mijn vriezer ongeveer tot 3 maanden goed blijft. Taart in zak laten ontdooien, anders droogt deze uit. Binnen ongeveer een uur is deze door te snijden.
3. Als je merkt dat de bovenkant snel bruin wordt of een grote bol krijgt: Voer elke tien minuten de oven op met 10 graden per keer, totdat je bij de aangegeven graden bent. Bijvoorbeeld: De taart moet voor 45 minuten in de oven op 180 graden, je begint bij 150 graden en voert elke tien minuten de temperatuur op met 10 graden en eindigt met 10 minuten op 180 graden.
4. Gebruik altijd de onderkant van de taart als bovenkant, deze is meestal strakker.
5. Biscuit die je zelf maakt zijn vaak droger van structuur. Je kunt deze dan ook na het doorsnijden tremperen met siroop, likeur of wat suikerwater met citroen. Rutger Bakt heeft hier een handig recept van.
6. Omdat de biscuit die je zelf maakt wat lager wordt dan die van de mix, kun je ervoor kiezen om 2x de taart te maken en die daarna op elkaar te stapelen.
7. Hier vind je handige tabellen met de hoeveelheden die je nodig hebt bij de verschillende maten bakvormen
8. 3D taarten kun je het beste uit een cake snijden, daar is biscuit te luchtig voor.
9. Als je taart erg hoog is en/of zware decoratie bevat, dan is het aan te raden om je taart te verstevigen met dowels of rietjes zoals bij een stapeltaart, hier een filmpje.
Laten we bakken!
Wat heb je nodig?
* Ronde bakvorm van 24cm (Bij voorkeur een dichte bakvorm/ bakpan, bij gebruik van een springvorm: met water controleren of deze niet lekt)
* 5 eieren (m) op kamertemperatuur
*150 gram suiker
*125 gram bloem (gezeefd!)
*25 gram maizena
*zakje vanillesuiker
*snufje zout
Hoe maak je het?
1. Leg de eieren in een kom met warm water
2. Vet de bakvorm in met bakspray of: invetten met boter en dan bestuiven met bloem.
3. Oven voorverwarmen op 185 graden.
4. Mix de eieren samen met de suiker en vanillesuiker voor 10 minuten tot er een schuimige, luchtige massa ontstaat.
5. Spatel voorzichtig de maizena, de gezeefde bloem en het zout door het mengsel.
6. Schep dit alles vervolgens in de bakvorm.
7. Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze op 180 graden voor 45 minuten. Of start bij 150 en voer elke 10 minuten de temperatuur iets op (Zie bovenstaande tips).
8. Controleer of de taart goed is (vanaf 35 minuten) door een grote prikker in het midden te steken, de taart is gaar als de prikker schoon terugkomt. Extra controle: als de bovenkant van de taart terugveert als je hier op drukt.
9. Als de taart klaar is, 5 minuten laten afkoelen en omkeren op een taartrooster waar je hem volledig op laat afkoelen.
Bewaar deze vervolgens in een dichte verpakking om uitdrogen te voorkomen of vries deze in een pedaalemmerzak in. Kijk ook eens naar mijn 7 baktips voor beginners en tips om je taart op te fleuren.
Ik wens je veel Baking Vibes toe!