Hoe maak je Swiss Meringue Botercrème, ook wel: SMBC? Vandaag ga ik je vertellen hoe ik SMBC maak en welk recept ik hiervoor gebruik. In mijn zoektocht naar een botercrème die strak afsmeert ben ik o.a. Nederlandse, Amerikaanse en Australische websites afgestruind om te onderzoeken welke botercrème nou vaak gebruik wordt voor een strak resultaat. Ik kwam Amerikaanse botercrème tegen maar die leek mij te zoet voor het Nederlandse publiek. Wat ik dus ook met regelmaat tegenkwam is de Swiss Meringue Botercrème, ik ben het gaan maken en ik ben fan. Hij is lekker zacht van structuur en smeert strak af. Ik laat je vandaag weten hoe je SMBC kan maken en geef je wat tips die mij geholpen hebben.

Wat is SMBC?

SMBC is een botercrème op basis van een Zwitserse Meringue, het is een crème die luchtig van structuur is en doordat je de suiker met de eiwitten verwarmt, proef je geen suikerkorrels. Je maakt in de meeste SMBC recepten eerst de meringue en vervolgens voeg je er boter aan toe en een smaakmaker zoals vanille extract of gesmolten chocola!

Hoe maak je SMBC?

Ik gebruik het recept van Paulines keuken, zij gebruikt minder suiker in het recept wat ik persoonlijker lekkerder vind. Soms schiet ik wel een heel klein beetje uit hoor als ik in een gekke bui ben 🤪. Ander voordeel vind ik het gebruik van gepasteuriseerde eiwitten zodat ik zeker weet dat het veilig gegeten kan worden. Je kunt ze dus ook met verse eiwitten maken maar dan dien je deze te verwarmen tot 70 graden.

Hoe doe ik het?

Tips:

* Zorg ervoor dat je botercrème op kamertemperatuur is, maar ook niet té zacht anders krijg je een slappe crème.

* Zoals je in de foto’s kunt zien wissel ik na het maken van de meringue de ballongarde om met de platte menghaak, dit doe ik zodat ik minder luchtgaatjes hoef te vullen zodra ik mijn taart afsmeer. Aan het einde sla ik ook altijd nog even met de spatel op mijn crème om lucht eruit te slaan.

* Je kunt SMBC prima invriezen maar ik krijg toch het strakste resultaat als ik vers gemaakte SMBC gebruik.

* Haal een taart die je met SMBC hebt afgesmeerd voor het snijden even uit de koelkast, dan is de botercrème op zijn lekkerst! Afhankelijk van je vulling kan dit korter of langer van tevoren.

* Je kunt eindeloos variëren met smaken: gesmolten chocola, oreo’s, jam, lemon curd, etc. Niet alle combinaties smeren strak af, maar zijn wel lekker als vulling!

* Als je de SMBC toch nog te zoet vindt, dan kun je er ook voor kiezen om de taart te vullen met een frisse vulling zoals mascarponecrème of lemoncurd. Ook gebruik ik vaak verse stukjes fruit zoals framboos of aardbei en/of een zure jam.

Wil je nog meer recepten? Lees dan ook eens mijn recept voor Braziliaanse chocoballetjes (brigadeiros)!

Ik wens je veel baking vibes toe!