Koekjes bakken, kind kan de was doen toch? Maar hoe maak je perfecte koekjes die mooi strak zijn? Dat kan nog wel een uitdaging zijn. Ze kunnen uitlopen, taai of juist te zacht zijn. Zelf was ik op zoek naar een recept en tips voor een perfect koekje als basis voor decoratie zoals fondant. De koekjes in de artikel maakte ik voor kerst zoals je waarschijnlijk al doorhad. Ik geef je 6 tips voor het bakken van strakke koekjes! Lees je mee?

Tip 1: Een goed koekjes recept

Als je een strak koekje wilt bakken, dan heb je een goed recept nodig. Recepten waar relatief meer bloem in zit, zullen minder snel uitlopen. Ik kreeg tijdens een workshop van Rosan Bakker van Roos bakt een recept mee naar huis. Dit recept geeft een lekker en stevig koekje. Zij maakt gebruik van Zeeuwse bloem, deze bloem zorgt voor een knapperig eindresultaat. Het recept staat in haar boek en kan ik helaas niet delen. Ik heb wel een ander koekjes recept voor je die ook prima werkt! Het zijn de suikerkoekjes van Laura’s Bakery, klik hier voor het recept. Dit recept heb ik gebruikt voor de foto’s en filmpjes in deze blog.

Tip 2: Koelen van het koekjesdeeg

In koekjesrecepten staat meestal: koelen! Sla deze stap zeker niet over, want de boter die erin zit heeft tijd nodig om hard te worden. Zo is ook de kans op uitlopen van de koekjes minder groot. Je kunt een bal maken maar je kunt het deeg ook alvast uitrollen tussen huishoudfolie. Zo koelt het sneller en kun je na het koelen de koekjes gelijk uitsteken. Ze behouden hun vorm dan ook goed en zijn makkelijker te verplaatsen naar de bakplaat. Leg ze niet op een hete bakplaat, anders wordt het deeg wel te zacht.

Tip 3: Uitrollen tussen huishoudfolie

Je kunt het deeg uitrollen door bloem op je aanrecht te strooien en je deegroller te bestuiven met de bloem. Wat je ook kunt doen: uitrollen tussen huishoudfolie. Zo voorkom je dat het deeg niet plakt en er teveel bloem in het deeg komt. In het filmpje hieronder zie je hoe ik het doe:

Suikerkoekjes deeg uitrollen tussen huishoudfolie en vormpjes uitsteken

Tip 4: Dikte van de koekjes

Voor een strak resultaat en gelijkmatige garing, is het belangrijk dat de koekjes overal even dik zijn. In het filmpje zie je dat ik deze ringen gebruik op mijn rolstok zodat het deeg overal even dik is. Je kunt ook twee houten latjes gebruiken die ongeveer 0,5 mm hoog/dik zijn. Deze leg je aan de zijkant en je rolt met je roller erover heen. Let erop dat grote koekjes minder snel garen dan kleine koekjes. Kleine koekjes zullen eerder uit de oven moeten worden gehaald.

Tip 5: Uitstekers

De koekjes kun je allerlei leuke vormpjes geven, als je geen uitstekers hebt dan kun je ook een glas of een schaaltje gebruiken. Uitstekers kun je eigelijk wel in veel (online)winkels vinden. Metalen uitstekers vind ik zelf fijn omdat ze vaak wat scherper uitsteken. Nadeel van metalen uitstekers vind ik dat ze roesten als je ze niet gelijk afdroogt en ze buigen sneller. Het leuke van de uitstekers is dat je het bijvoorbeeld ook kunt gebruiken om fondant uit te steken. De volgende online winkels hebben hippe uitstekers in uiteenlopende thema’s: Koek-it, Jillbeesz en Roosbakt shop. Als je een leuke winkel zoekt met veel bakspullen in Zuid-Holland, neem dan eens een kijkje bij Kookwinkel de Gruijter in Sliedrecht.

Tip 6: Decoreren

In de onderstaande video maakte ik een gingerbreadman die ik decoreerde met fondant. Ik kleurde de fondant met bruine kleurstof van Progel en gebruikte dezelfde uitsteker als bij de koekjes. Vervolgens maakte ik het koekje een kleine beetje vochtig met een nat penseeltje zodat de fondant blijft plakken. Je kunt ze ook versieren met Royal icing zoals in dit filmpje.

Wil je nog meer baktips? Kijk dan ook eens naar mijn artikel over het maken van luchtige cupcakes. Of vijf leuke taarttrends om uit te proberen.

Ik wens je veel Baking Vibes toe!