Feestelijke Sint cupcakes! ’t Heerlijk avondje is (bijna) gekomen en heerlijk wordt het zeker met deze Sint cupcakes! Nu we het niet groots kunnen vieren kun je zelf bepalen hoeveel cupcakes je maakt voor pakjesavond. Jullie gaven op Instagram aan het leuk te vinden om samen met jullie kinderen te bakken en hebben behoefte aan een recept voor smeuïge cupcakes . Ik zal tips en links geven welke keuzes je kan maken voor de cupcakes, de toef en de decoratie. Zo kun je zelf bepalen hoe je de cupcakes wilt maken en opbouwen. In dit artikel geef ik ook aan hoe je een veganistische variant kan maken en onderaan dit artikel kun je een video vinden waarin ik de cupcake opspuit en decoreer. Lees je mee?

Deel 1: De cupcake

Voor de cupcakes heb ik een heerlijk luchtig recept voor je van Rudolph van Veen, heerlijk zijn ze! Voor de Sint cupcakes deed ik er 2 theelepels koekkruiden bij om het extra sintfeestelijk te maken. Je kunt uiteraard ook een ander cupcake recept maken zoals deze mooie veganistische cupcakes van Gewoon Lekker Groen of gewoon uit een pakje. Ongeacht welke cupcake je maakt, raad ik je aan om de cupcake papiertjes van House of Marie te gebruiken, gegarandeerd succes! Wil je ze liever in van die leuke cupjes doen zoals op de afbeelding hieronder? Deze zijn van Culpitt en o.a. te krijgen bij Bouwhuis (nee, ik heb geen aandelen 😉).

Overige tips voor het maken van cupcakes:

🍫 Gebruik een ijslepel met een klem om je vormpjes te vullen, zo heb je overal evenveel beslag en knoei je minder. Als je geen ijslepel hebt kun je ook het beslag met een maatbeker of spuitzak in de vormpjes doen. Als je zeker wilt weten of elke cup met even veel beslag is gevuld, dan kun je de bakvorm ook op een weegschaal zetten.

🍫 Als je vormpjes loslaten na het bakken, dan kan het o.a. zijn dat je de vormpjes met te weinig beslag hebt gevuld waardoor de cupcake te weinig grip heeft. Het kan ook zijn dat je de cupcakes te lang in de bakvorm hebt laten staan of de kwaliteit is niet goed van je cupcakevormpjes.

 🍫 Als je de bovenkant platter wilt krijgen, leg dan kort een (brood)plank op de cupcakes als ze nog in de bakvorm zitten.

Deel 2: De toef

De gewone toef/swirl maak ik meestal van botercrème, dit kan bijvoorbeeld een Swiss Meringue Botercrème (SMBC) zijn, of deze heerlijke vanille botercrème van Laura’s bakery. Als je snel klaar wilt zijn of weinig ingrediënten wilt gebruiken dan raad ik de enchanted cream de buttercream van Funcakes, of deze veganistische frosting aan. Wil je meer details en verschillende soorten structuren spuiten, dan kun je het beste de Swiss Meringue Botercrème of de enchanted cream gebruiken. Op de video onder aan het artikel zie je hoe ik de cupcake heb opgespoten met enchanted cream. Ik maak de verhouding: 1:1 met ongeklopte slagroom en de mix. (dus bijvoorbeeld 100gr slagroom, 100gr mix). Let op: De enchanted cream is een koelkastvulling en kan dus niet lang buiten de koeling. Alle bovengenoemde crèmes kun je kleuren met voedingskleurstof op gelbasis, bijvoorbeeld die van Progel. Tip voor de Sintcupakes: een eetlepel speculoospasta er doorheen mengen, mmmmm!

Opspuiten van de cupcake

Voor het opspuiten van de gewone swirl (toef) gebruik ik een spuitmondje die ik in een spuitzak doe. Ik gebruikte voor de video onderaan deze post de 1M spuitmond van Wilton (kan ook van een ander merk). Het is een veelzijdige spuitmond die je voor veel technieken kan gebruiken, zoals roosjes en kleine toefjes. Hieronder zie je de cupcakes die ik vorig jaar maakte met Swiss meringue botercrème, ik spoot ze op met verschillende spuitmondjes. De techniek van het opspuiten van de andere structuren laat ik binnenkort in een video en blogpost zien.

Deel 3: Decoratie

Mijn favoriete onderdeel: Decoreren! Voor onderstaande video gebruikte ik sprinkles van funcakes en een kant en klare Sint figuurtje. Ook hierbij kun je zelf bepalen hoe veel tijd je wilt besteden aan decoreren. Je kunt van marsepein zelf ook een Sint of Piet maken of een leuke wortel voor het paard. Verder kun je denken aan chocobolletjes, pepernoten, mini chocolaatjes en verkruimelde koekjes. Er zijn ook verschillende veganistische sprinkles op internet te vinden vooral in buitenlandse webshops. En anders raad ik je aan om te werken met veganistische koekjes, snoepjes of vers fruit.

En nu, als kers op de cupcake: de video!

Als je nog vragen hebt dan kun je een reactie plaatsen onderaan dit artiekel. Wil jij nog meer meer baktips? Lees dan eens mijn artikel waarin ik 7 baktips geef voor beginners of hoe je de bovenkant van een taart feestelijk kunt versieren!

Ik wens je veel Baking Vibes toe!