Hoe maak je nu eigelijk van die mooie drips op je taart? Als je nog nooit van ‘drips’ hebt gehoord, het zijn van die druppels die zo mooi langs een taart druipen. Drips worden meestal gemaakt van zelfgemaakte ganache maar je kunt ze tegenwoordig ook kant en klaar kopen. In deze post zal ik je het recept geven voor een ganachedrip en tips geven over welke kant en klare drip ik gebruik. Lees je mee hoe je drips maakt op je taart?
1. Wat is ganache?
Ganache is een veelzijdig, romig mengsel die gemaakt wordt van slagroom en chocolade. Naast het maken van een drip, kun je het mengsel ook langer laten staan om je taart strak mee af te smeren (aanrader voor een (bruid)staart op een warme dag!). En als je de ganache opklopt, heb je een heerlijke romige vulling voor je taart of andere baksels.
De verhoudingen zijn per soort chocolade verschillend maar over het algemeen zijn dit de verhoudingen:
Puur: 1:1 (1 deel slagroom, 1 deel chocola). Bijvoorbeeld 100 ml Slagroom en 100 gram chocolade
Melk: 1:1,5 (1 deel slagroom, 1,5 deel chocolade)
Wit: 1:2 (1 deel slagroom, 2 delen chocolade)
Het kan soms ook verschillen per merk hoe vloeibaar de chocolade is, ik gebruik zelf Callebaut chocolade callets.
2. Hoe maak je ganache ?
1. Schenk de slagroom in een pannetje en zet het vuur aan op de middelste stand
2. Zodra de slagroom net begint te koken, zet je het vuur uit.
3. Haal het pannetje van het fornuis en roer de chocola door de slagroom totdat het egaal gemengd is. Je zou er nog een beetje boter in kunnen doen voor extra glans, ik doe dit persoonlijk nooit.
Voor een drip
Hoe maak je drips voor je taart? Laat de ganache op kamertemperatuur komen voor een drip. Het dient nog wel vloeibaar genoeg te zijn om het over een taart te kunnen drippen. Ik controleer altijd op een omgekeerd glas of de drip al goed is. Als hij gelijk naar de bodem zakt dan is hij nog te warm. Ik drip ook altijd op een koude taart die minimaal 15 minuten in de koelkast heeft gestaan. Hieronder zie je mijn taarten waarvan de drip met ganache is gemaakt:
Dripmethodes
Er zijn verschillende manieren om je eigen gemaakte drip op een taart aan te brengen. Zo kun je het in een knijpflesje doen of spuitzak, maar met behulp van een lepel is het ook goed te doen. Als je strakke trips wilt hebben dan adviseer ik een knijpfles of spuitzak. Wil je de drip wat nonchalanter aanbrengen dan kun je de drip van een theelepeltje laten vallen over de rand. Omdat de techniek wat lastig uit te leggen is, laat ik hieronder een video zien van één van mijn favoriete bakbazen: Cupcake Jemma!
3. Kant en klare drip
Als ik niet alle ingrediënten voor een ganache in huis heb of in tijdsnood zit, dan vind ik een kant en klare drip heel handig!. De kant en klare drip die ik tot nu toe gebruik is die van Easydrip. Deze verwarm je in de magnetron of au bain-marie en is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Je kunt de flesjes meerdere keren gebruiken als je deze volgens de instructies op het flesje gebruikt. Erg handig! Ook kun je met de drip decoraties maken zoals kleine chocoladereepjes of in andere silicone vormen gieten. Als je overigens de perfecte gouden drip zoekt dan is ook Easy drip de beste keuze vind ik, zelfs Liz van de Sugargeekshow gebruikte deze op haar taart! Let op: de easydrip stolt sneller dan ganache, dus drip niet op een al te koude taart en werk vlot. Onderstaande taart is met Easydrip ‘ gedript’.
Wist je dat…
– Er taartdecorateurs zijn die een drip maken van gesmolten Lotus speculoos? Ook lees ik steeds meer op Amerikaanse taartforums dat er gedript wordt met gesmolten Swiss meringue botercrème. En als je echt alleen maar chocola in huis hebt, bestaat er ook nog zoiets als een waterganache! Ik zet deze methodes op mijn lijst van technieken die ik ooit nog eens wil proberen ? .
– Je ganache met elke gelkleurstof kan kleuren omdat de chocola gemengd is met slagroom? Dus geen speciale kleurstof voor chocola nodig.
– Ganache in ieder geval een week goed blijft in de koelkast? (wel even verwarmen voor gebruik). Invriezen raad ik af.
Zoek jij naast informatie over drips, nog een recept voor een luchtige cupcake? Kijk dan eens naar deze blog die ik erover schreef.