1. Wat is eetbaar papier?

Je hebt verschillende soorten eetbaar papier o.a.: ouwel, frosting sheets of brilliance sheets. Ze kunnen verschillen in o.a. dikte, afdrukkwaliteit, toepassing en smaak. Cakeprint heeft uitgebreide informatie over de verschillende soorten eetbaar papier. Ik deel wel even onderstaand schema met je, superhandig! Naast je taart versieren met eetbare print, kun je deze ook op cupcakes leggen. Let wel op, wanneer je frosting sheet of brilliance sheet gebruikt op een toef botercrème, dan kan het papier na verloop van tijd zacht worden vanwege het vocht. Dit kun je oplossen door de achterkant in te smeren met een beetje witte chocolade. Een andere manier is: uitgerolde fondant op maat snijden en op de achterkant plakken met eetbare lijm (geen water!). Als het kan, leg het eetbare papier dan zo laat mogelijk op je (toef) botercrème.

Bron: Cakeprints

3. Mijn ervaring met eetbaar papier

Zoals ik al eerder benoemde, maakte ik gebruik van de producten van Cakeprint. Zoals je op onderstaande foto’s kunt zien, verkopen ze niet alleen eetbare prints om je taart mee te versieren. Ik had verteld dat ik een 80’s taart wilde maken voor het verjaardagsfeest van mijn zus en kreeg superleuke prints met bijpassende sprinkles en kleurstoffen. Ook zat er een handig flesje eetbare lijm bij, die hoefde ik dus niet zelf te maken, handig! Ik maakte gebruik van ouwel en van brilliance sheet. Op de foto’s zie je dat brilliance sheet (rechts) iets scherper is dan de ouwel. De ouwel daarentegen is wat dikker en flexibeler. Ik smeerde deze licht in met eetbare lijm en deze bleef goed zitten aan de zijkant van mijn botercrème taart. Bovenop de taart gebruikte ik brilliance sheet, ik knipte deze eerst uit en smeerde de achterkant in met gesmolten witte chocolade. Ik legde een satéprikker op de gesmolten chocola en liet het even uitharden. Bij sommige plaatjes had ik de chocola iets meer uit moeten smeren, want deze gingen aan de randen een beetje krom staan. Al met al een leuke ervaring en goed om eens wat te experimenteren.

Naast je taart versieren met eetbaar papier, kun er nog veel meer mee! Waar ik vroeger eetbaar papier van kende, is o.a. kokosmacroon! Rutger Bakt heeft hier een recept voor en maakt gebruik van ouwel. Wat je ongetwijfeld wel kent, is een taart met een foto erop, net zoals bij de Hema. Die kun je dus ook prima zelf maken nu! Zelf heb ik een keer Minions-cupcakes gemaakt en een LOL-taart gedecoreerd met eetbaar papier, deze kun je vinden op mijn Instagram. Dé trend op dit moment is de: ‘Burn away cake’, hiervoor heb je een bepaalde soort ouwel nodig. Hieronder heb ik een filmpje geplaatst (Engels) met uitleg ove een ‘burn away cake’ en hoe je deze zelf kunt maken. Liever in het Nederlands? Op de website van Cakeprint kun je een uitleg terugvinden in het Nederlands.

Om je nog wat inspiratie te geven heb ik hieronder nog wat inspiratiefoto’s geplaatst, op de Instagram van Cakeprint kun je nog veel meer inspiratie vinden.

Cakes bij Lynz, Cake Wrap, BH, Cookies with wafer paper by Jaclyn

Ik mag jullie een leuke korting aanbieden voor 10% bij Cakeprint! Gebruik de code: Bakingvibes10 in je winkelmand, deze korting is geldig t/m 30 juni 2024!

Ga jij binnenkort ook aan de slag met eetbaar papier? Tag mij dan vooral op Instagram, dan deel ik deze in mijn verhaal. Vind jij het ook leuk om te weten hoe je drips kan maken op je taart? Neem dan eens een kijkje op deze pagina