Een trend die al even gaande is: Bloemen op je taart, ik vind het persoonlijk erg mooi als decoratie. Bloemen kunnen je taart net dat beetje extra geven of juist het middelpunt van de taart zijn. Hoewel je vaak vooral bloemen op een trouwtaart ziet, is het zeker ook erg mooi bij taarten voor andere gelegenheden! Ik neem je mee in de verschillende soorten bloemen die je op je taart kunt gebruiken als decoratie en welke je zelf kunt maken.

Bloemen van gumpaste.

Een lelie maken van gumpaste, door De Leukste taartenshop.

Naast dat je bloemen kunt maken met fondant en vormen, kun je bloemen ook o.a. zelf maken van ‘gumpaste’ ook wel bloemenpasta of flowerpaste genoemd. Het voordeel is dat je het heel dun kunt uitrollen en dat het harder wordt dan gewone fondant (je kunt wel tylose door je fondant kneden om het hard te laten uitdrogen). Het is veilig en eetbaar maar niet echt lekker, ook gebruik je voor het maken van bloemen vaak andere materialen zoals stampers en bloemdraad die niet eetbaar zijn. Het is dus met name als decoratie bedoeld en je moet er wel even tijd voor vrij maken en van fröbelen houden. Het voordeel is dat je al ver van tevoren de bloemen kunt maken omdat de gemaakte bloemen met gumpaste een paar maanden houdbaar zijn. Bewaar ze in een bakje op een relatief koele plek, niet in de koelkast! Let op dat je het ijzerdraad niet zomaar in de taart steekt omdat het vocht van de taart het draad kan laten roesten. Je kunt de steeltjes omwikkelen in bloementape en ze in een rietje steken of in flower pics.

Opgespoten bloemen

Bloemen kun je met allerlei soorten (boter)crème opspuiten, ik gebruik zelf graag Zwitserse meringue botercreme (SMBC). Je kunt hiervoor allerlei spuitmondjes gebruiken, de meest gebruikte is wel de ‘1M’ van Wilton of JEM. Je maakt hiermee o.a. mooie rozen, hier kun je ook de Wilton 2D en 2F voor gebruiken. Zo zijn er ook nog andere spuitmondjes waar je mooie bloemen van kan maken voor op je taart. Zoals onderstaande, te koop bij bouwhuis.com

Echte bloemen

Echte bloemen zijn prachtig, je kunt ze in allerlei kleuren en vormen kopen. Het kan ook bruikbaar zijn voor je taart, maar je moet voorzichtig zijn aangezien sommige bloemen (extreem) giftig kunnen zijn. De meeste bloemen die verkocht worden in de bloemenwinkel zijn ook bespoten en dus niet geschikt voor op je taart. Je moet er dus zeker van zijn dat ze niet giftig en onbespoten zijn. Niet een heel ‘roos’ kleurig verhaal, maar ik zou zelf het risico niet willen nemen als ik het niet zeker weet. Let hierbij ook op eventuele ijzerdraadjes en of ze niet kunnen afgeven op de taart. Als je toch echte bloemen gebruikt, maak dan gebruik van safetyseal. Je kunt ook kunstbloemen gebruiken, deze zijn overal te koop en soms niet van echt te onderscheiden!

Eetbare bloemen

Het goede nieuws: eetbare bloemen! Ik ben mijzelf momenteel wat meer aan het verdiepen in eetbare bloemen als taartdecoratie. Wellicht is de keuze wat beperkter maar er zijn hele mooie eetbare bloemen te koop of je kunt ze zelf kweken! Om zelf te kweken kocht ik zaadjes bij Vreeken’s Zaden en binnen een week zag ik al kiemen! Ik koos o.a. voor de zakjes die je in onderstaande afbeeldingen ziet, ik laat nog weten hoe dit is afgelopen!

De bloemen op de afbeeldingen hieronder heb ik bij de Intratuin kocht en in een pot geplant (nou ja, mijn man dan). Het zijn eenjarige planten en ze stonden bij de eetbare bloemen en kruiden. Ik vind het persoonlijk mooie en fleurige bloemen voor op je taart, de keuze is wel wat beperkt.

Je kunt ook eetbare bloemen bestellen bij de eetbare bloemenshop, daar hebben ze prachtige bloemen en heel veel keus! Deze worden al door veel taartdecorateurs gebruikt op hun taart!

Bloemen van gedroogde ananas

Dit idee vind ik persoonlijk echt fantastisch! Het zijn gedroogde ananasplakjes die op bloemen lijken! Deze bloemen lijken mij echt mooi op een taart! Ik denk dat ik de afgelopen jaren onder een steen heb gelegen want ze bestaan al even. Ze staan dus nu ook op mijn lijstje om te gaan maken! Ze kunnen ook in een mooie holle vorm gemaakt worden als je ze af laat koelen in een eierdoos of in een muffinplaat. In het zuiden van de VS worden deze bloemen o.a. op een Hummingbird Taart als versiering gebruikt.Liz van de Sugar Geek Show laat in onderstaand filmpje zien hoe je deze maakt.

Ik ben benieuwd met welke bloemen jij je taart gaat opfleuren! Laat het hieronder in de reacties weten of op Instagram met @bakingvibesnl. Je kunt ook je cakesicles versieren met eetbare bloemen, hoe je dat doet lees je hier!

Ik wens je veel Baking Vibes toe!