Je kijkt naar Heel Holland Bakt en denkt: dit wil ik ook kunnen! Je wilt beginnen met bakken maar weet niet waar je moet starten. Vandaag 7 baktips voor jou! Je wilt wat doen met die bakkriebels en lekker wat bakken maar dan liefst wel met succes. Ik begrijp je volkomen en je bent aan het goede bak-adres. Ik geef je 7 baktips die geschikt zijn voor beginners om jouw bakkriebels te verzadigen en te vermenigvuldigen! Laten we beginnen.

1. Een makkelijk recept kiezen

Mijn eerste tip is: begin makkelijk! Probeer als beginner niet gelijk een vijf-laagse bruidstaart met zelf gemaakte bloemen en perfecte vulling als je tot nu toe niet verder bent gekomen dan oma’s boerencake van Dr. Oetker (tenzij je een natuurtalent bent natuurlijk!). Naar mijn mening kun je als beginner beter iets eenvoudigers maken zodat je daarna ook een voldaan gevoel hebt, in plaats van je baksel uit het raam te gooien uit frustratie. Een makkelijk recept zou iets kunnen zijn wat niet veel ingrediënten bevat of eentje met makkelijke technieken, zoals deze lekkere brigadeiros. Als dit je goed afgaat en de smaak is ook goedgekeurd, kun je ervoor kiezen om een niveau hoger te gaan. Dit heeft mij in ieder geval meer voldoening gebracht en nog steeds met nieuwe technieken! Daarbij moet ik wel zeggen dat ik een perfectionist ben, dus ik ben ook niet snel tevreden, dat is voor mij weer een leerproces want het bakken moet wel leuk blijven.

2. De juiste hoeveelheden aanhouden

‘ Je hebt basis ingrediënten waarvan de eigenschappen in de oven veranderen tot een prachtige taart. Ultieme definitie van scheikunde.’ Foodbandits

Als je als beginner nog niet veel ervaring hebt met bakken is het aan te raden om de hoeveelheden aan te houden die in het recept benoemd worden. Een grammetje meer kan bijvoorbeeld een taart minder luchtig maken of zelfs niet laten rijzen. Gebruik een digitale weegschaal die nauwkeurig is en maatlepels die de hoeveelheid goed aangeven. Als je meer kennis en ervaring krijgt met het bakken, dan weet je welke ingrediënten je kunt vervangen, verminderen of zelfs kunt weglaten.

3. Ingrediënten op de juiste temperatuur

Laat ik beginnen met eieren, de meeste bakrecepten werken het beste met eieren op kamertemperatuur. Ik bewaar deze dan ook standaard buiten de koelkast. Ook roomboter laat ik voor veel recepten eerst op kamertemperatuur komen om bijvoorbeeld schiften te voorkomen. Slagroom dient daarentegen koud verwerkt te worden als je een stevige room wilt hebben na het opkloppen, maak ook de kom en garde koud voor het beste resultaat. Soms is de omgevingstemperatuur ook bepalend voor baksels, bijvoorbeeld bij macarons; bij een te hoge luchtvochtigheid kan dit o.a. invloed hebben op het wel of niet krijgen van een ‘voetje’.

4. De juiste materialen

Het is uiteraard heel persoonlijk welke materialen je wilt en kunt aanschaffen. Als je maar weinig bakt zou ik niet teveel in huis halen wat je bijna nooit gebruikt. Ook als je niet veel te besteden hebt is het mogelijk om met weinig materialen toch iets moois en lekkers te kunnen bakken. De volgende materialen zou ik in ieder geval aanraden:

Bakvormen

Voor het maken van taarten vind ik goede bakvormen onmisbaar, zo gebruik ik bakvormen van PME en Wilton. Met deze bakvormen maak je mooie strakke taarten, deze kun je o.a. kopen bij de leukste taartenshop. Ik spuit ze altijd in met bakspray, dan een bakpapiertje op de bodem en dan spuit ik het bakpapier licht in.

Weegschaal

Zoals eerder benoemd maak ik ook gebruik van een digitale weegschaal om alles nauwkeurig af te kunnen meten, deze zijn ook in verschillende prijsklassen te krijgen. Ik heb zelf voor een handzame, kleine weegschaal gekozen die ook andere maten zoals ounces kan berekenen.

Oven

Een oven waarin je met boven en onder warmte kan bakken en/of heteluchtoven is aan te raden als je wilt bakken. Afhankelijk van de hoeveelheden die je bakt, volstaat een kleine oven. Let er op dat deze waterpas staat, ik heb een keertje gehad dat ineens mijn taarten scheef waren, drie keer raden wat de reden was 😱.

Mixer

Als je vaak en veel bakt, dan raad ik een staande mixer aan. Deze zijn in verschillende prijsklassen te krijgen en gaan in de duurdere uitvoeringen vaak jaren mee. De baas van de staande mixers is wel de Kitchen Aid vind ik, dat wordt zeker mijn volgende mixer als mijn Kenwood het opgeeft! Als je niet vaak bakt of geen ruim budget hebt, dan volstaat een elektrische handmixer prima!

Ander keukengerei

Wat ik verder nog veel gebruik zijn metalen schalen, zeven in verschillende maten en een rubberen spatel. Als je veel taarten maakt en wat extra hulpmiddelen kunt gebruiken: paletmes met een hoek (zoals deze) voor het afsmeren van taarten, een taartzaag, een draaiplateau, spuitmondjes en stevige wegwerp spuitzakken. Oh ja, en voor de neuroten onder ons zoals ik: een waterpas. Dat lees je goed! zo weet ik of ik mijn taarten recht opstapel, ik heb zelfs een roze!

5. Geduld en tijd

Bakken in weinig tijd of als ik haast heb, maakt dat ik er minder lol in heb of zelfs fouten maak (zonde!). Neem de tijd om te bakken en plan bijvoorbeeld een paar uurtjes in je agenda in. Als je in je eentje wilt bakken, zorg dan dat huisgenoten de keuken niet binnenkomen en je oven tussendeur open doen😱 of vragen of ze de spatel mogen aflikken. Ik maak het gezellig voor mezelf door een muziekje op te zetten (lang leve de draadloze koptelefoon) en koffie te zetten. En dan kan de bakpret beginnen!

6. Lezen en inspiratie opdoen

Ik lees altijd veel in taartenmagazines zoals de Mjamtaart, ook koop ik boeken of leen ze bij de bibliotheek. Ik kijk naar de plaatjes, lees over de technieken en tips en ontdek nieuwe trends. Pinterest heeft ook veel afbeeldingen en recepten waar je eindeloos op kunt zoeken en inspiratie op kunt doen. Ook is er elk jaar een taartbeurs en op Netflix kun je bijvoorbeeld kijken naar ‘ Sugar Rush ‘. Genoeg te ontdekken dus!

7. Oefening bakt kunst

Als laatste tip wil ik meegeven (ook aan mezelf), wees niet te streng voor jezelf! Bakken gaat vaak om uitproberen, mislukkelingen accepteren en wat zelfspot. Het geeft mij juist de motivatie om na te denken wat er misging en hoe ik het de volgende keer anders aan kan pakken! Hoewel ik met macarons wel een haat/liefde verhouding heb, daar vertel ik later nog wel eens over 😏.

Heb jij nog goede tips? Laat een reactie achter onderaan de pagina!